Jadłospis 21.04.2024 r.

DIETA PODSTAWOWA

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350 ml  (białko, gluten)

Herbata z cukrem 250 ml,

Masło 15g (białko)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 120g (gluten, jaja, ziarna)

Ser żółty 50g (białko)

Pomidor 60g, papryka świeża 65g

OBIAD

Barszcz biały z makaronem 350 ml (gluten, jaja, seler)

Kotlet schabowy 100g (gluten, jaja, mięso), sos 60ml (gluten), surówka z marchwi i jabłka 150 g, ziemniaki z koperkiem 200g,

Kompot owocowy 250ml

KOLACJA

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( gluten, białko)

Zupa mleczna z ryżem 250 ml (białko)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 150g (gluten, jaja, ziarna)

pasztet 50g (gluten, jaja, soja, seler), masło 15g (białko), ogórek kiszony 125 g

Posiłek nocny:

Ciasta zbożowe 30g (gluten, jaja)

Wartości Odżywcze:  Energia 2777,99 kcal; Białko 109,58 g; Tłuszcz 113,30 g ; Węglowodany ogółem: 357,13 g; Błonnik 29,15 g, suma cukrów prostych: 76,28, kwasy tłuszczowe 4:0: 0,82 Sód 3962,14 mg